Povećanje razumevanja između klijenata i konsultanata i osnaživanje kapaciteta malih i srednjih preduzeća

Kako bi se omogućila bolja saradnja između domaćih konsultanata i njihovih klijenata, malih i srednjih preduzeća,  EBRD BAS Serbia organizovao je Okrugli sto  „Unapređenje saradnje između srpskih preduzeća i njihovih poslovnih konsultanata“, 06. jula 2011. godine u hotelu  Palace. Ovaj okrugli sto okupio je  30 predstavnika malih i srednjih preduzeća i 10 konsultanata, a rezultati koji će proizaći iz diskusije organizovane u vidu radionica,  treba da doprinesu prevazilaženju prepreka za uspešnu saradnju između klijenata (malih i srednjih preduzeća) i konsultanata koje usporavaju razvoj održivih konsultantskih usluga na tržištu Srbije.

EBRD BAS Serbia je projekat Evropske banke za obnovu i razvoj koji podržava mala i srednja preduzeća u zemljama u tranziciji kroz pružanje poslovnih saveta i usluga, kao i razvoj konsultantskog tržišta.  Iskustvo na sprovedenim projektima  pokazuje da preduzetnici u tranziciji ne mogu sve izazove rešavati sami. Uz pomoć konsultanata, njihova preduzeća dobijaju mogućnosti da postignu željene ciljeve. „Okrugli sto  i radionice su prilika da se razmene mišljenja i otvoreno razgovara o problemima i izazovima“ , rekla je  Bojana Vukosavljević, direktorka EBRD BAS za Srbiju i dodala da je osnovni cilj ovog skupa povećanje razumevanja između klijenata i konsultanata, a samim tim i kvaliteta saradnje i ostvarenih projekata. Kao i ostali BAS Projekti za razvoj trzista i ovaj je usmeren na unapređenje rada konsultanata, sa jedne strane, i osnaživanje kapaciteta malih i srednjih preduzeća u implementaciji konsultantskih projekata, sa druge strane.

Na Okruglom stolu su prikazani prošlogodišnji rezultati Istraživanja o stanju konsultantske struke u Srbiji koje je sprovelo Udruženje poslovnih konsultanata Srbije, koji su između ostalog identifikovali najveće prepreke koje konsultanti imaju u radu sa klijentima.

Na okruglom stolu su pored predstavnika MSP, korisnika EBRD BAS Serbia i konsultanata, svoja iskustva u radu sa  domaćim konsultantima predstaviti Milena Vasić, pomoćnica direktora Nacionalne agencije za regionalni razvoj, a  Konsultantska kuća „Masmi“ angažovana od strane EBRD BAS Serbia će analizirati diskusije na radionicama. Rezultati ove analize će krajem avgusta biti predstavljeni javnosti.

Comments are closed.