EDUKA – Pedagoška biblioteka

Naš klijent, izdavačka kuća  Eduka iz Beograda pokrenula je  jedinstvenu biblioteku iz oblasti filosofije obrazovanja i primenjene pedagogije. Ova dela, vezana za pedagoške nauke, obrazovanje i vaspitanje dece -  namenjena su naučnoj i stručnoj javnosti: naučnim radnicima, nastavnicima, vaspitačima, psiholozima i pedagozima, ali i roditeljima i široj javnosti.

Izdavačka kuća  Eduka, čija su udžbenička izdanja među najtiražnijim u poslednjoj deceniji u Srbiji, pored svojih redovnih publikacija ove godine je naročitu pažnju usmerila na pokretanje posebne biblioteke koja bi se svrsishodno bavila savremenim problemima i izazovima obrazovanja i vaspitanja.

Eduka je, za nastupajući Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, pripremila niz ključnih dela iz oblasti filosofije obrazovanja i primenjene pedagogije i njima srodnih nauka i disciplina, od kojih se mnoga u svetu već nalaze u vrhu ostvarenja te vrste, a njihovi autori su vodeći filosofi obrazovanja, psihijatri, psihoterapeuti, psiholozi, pedagozi i nastavnici.

Odabrani naslovi u Edukinoj pedagoškoj biblioteci tiču se pitanja kao što su: kako pomoći deci s problematičnim ponašanjem, kako planirati i sprovoditi individualizovani obrazovno-vaspitni rad sa decom koja imaju smetnje u razvoju (kako organizovati i realizovati diferencijalnu nastavu u inkluzivnoj školi); koja saznanja o funkcionisanju ljudskog mozga treba da imaju svi oni koji se bave vaspitanjem  i obrazovanjem dece; koje su kompetencije u pedagoškim odnosima; kako u nesigurnom svetu odgajati sigurno (samosvesno, samopouzdano, saosećajno, zdravo) dete; koja iskustva podstiču razvoj inteligencije i zdravih emocija kod male dece; kako da naučimo dete da razmišlja… ali i šta mi, odrasli, možemo da naučimo od dece!

U okviru biblioteke, važno mesto  zauzimaju i vredna, u svetskim okvirima potvrđena dela iz oblasti filosofije obrazovanje. Edukina edicija donosi dva najpoznatija dela čuvenog pedagoga Pitera Meklarena „Če Gevara, Paolo Freiro i pedagogija revolucije“ i „Život u školama“, te ključno delo Anrija Žirua  „O kritičkoj pedagogiji“, koje predstavlja osvrt na višedecenijski, globalno prisutni fenomen kritičke pedagogije. Ova dela se prvi put pojavljuju na srpskom jeziku i imaju za cilj upoznavanje šire intelektualne, naučne i kulturne javnosti sa aktuelnim dostignućima i pravcima savremene misli o obrazovanju u svetu.

Comments are closed.