Rezultati istraživanja IHIS Nutricionizma na 2500 prehrambenih proizvoda o korišćenju nutritivnih i zdravstvenih izjava na prehrambenim proizvodima i suplementima na tržištu Srbije

IHIS Nutricionizam, deo IHIS Naučno – tehnološkog parka Zemun, koji radi na kreiranju obogaćenih prehrambenih i funkcionalnih proizvoda i proizvođačima pruža stručnu pomoć u deklarisanju proizvoda prema standardima EU u svrhu zaštite potrošača, sproveo je najveće istraživanje u marketima Srbije o poštovanju propisa Srbije i EU o deklarisanju, kao i korišćenju nutritivnih i zdravstvenih izjava na prehrambenim proizvodima i suplementima na tržištu Srbije.  Istraživanje je urađeno na uzorku od preko 2500 prehrambenih proizvoda podeljenih u devet kategorija i to: ulja i margarini; hleb i peciva; žita za doručak; slatki konditori; slani konditori; bezalkoholna pića; suplementi; mlečni proizvodi i takozvani specijalni proizvodi (proizvodi namenjeni potrošačima sa posebnim načinom ishrane).

Rezultati istraživanja pokazuju da 66 odsto ispitanih deklaracija, može da se nađe na proizvodima u našim prodavnicama, kao i u marketima EU. Ono što najviše zabrinjava je činjenica da čak 21 odsto svih ispitanih proizvoda, nije u skladu ni sa srpskim ni sa evropskim propisima, odnosno ne objašnjavaju kvalitet hrane na zadovoljavajući način. Na 10 odsto deklaracija se vidi da u Srbiji vrednost unosa vitamina i minerala nije u skladu sa pravilima u EU, ali je u skladu sa srpskim propisima, dok preostalih 3 odsto deklaracija, ukazuje da uvoznici hrane ne poštuju pravilnike o deklarisanju u Srbiji, ali su ti proizvodi u skladu sa EU propisima.

Srbija, inače, jedina u Regionu nema usaglašen dnevni unos vitamina i minerala sa vrednostima koji u EU važe od oktobra 2012. godine, a Pravilnik o zdravstvenim izjavama tek treba da se donese u drugoj polovini ove godine.

„U EU deklaracija ne služi kao nešto što je potrebno ispuniti zbog inspekcije, već isključivo kao prostor koji treba stručno i naučno napisati, kako bi se potrošač lakše odlučio za kupovinu baš tog proizvoda. Prema rezultatima ovog istrživanja stiče se utisak da domaći proizvođači ili ne znaju da deklarišu proizvode, ili namerno varaju potrošače, pogotovo što je većina proizvoda mogla imati ispravno deklarisan proizvod da je taj posao poveren nekome ko je stručan i obučen u ovoj oblasti. U svakom slučaju, istraživanje pokazuje da se domaći proizvođači prehrambenih proizvoda suočavaju sa brojnim problemima i nedoumicama oko pravila o deklarisanju proizvoda, zbog čega ne mogu na pravi način da se pozicioniraju na tržištu Srbije ali ni na stranim tržištima.

Koliko je neka namirnica zdrava i kakav je njen sastav, potrošač u Srbiji, ni po zakonu, još uvek ne mora da zna. Proizvođači hrane u našoj zemlji nemaju obavezu da na pakovanjima navode podatke o energetskoj vrednosti, količini proteina, ugljenih hidrata, vitamina i ostalih sastojaka, ako namirnica nema nutritivnu izjavu dok je to u Evropskoj uniji obaveza. “ kaze dr Danica Zarić, direktorka IHIS Nutricionizma.

Istraživanjem je utvrđeno da najviše neadekvatno deklarisanih proizvoda ima u kategorijama takozvanih „specijalnih proizvoda“, mlečnih proizvoda i bezalkoholnih pića.

Detalji ovog opsežnog istraživanja, vezani za svaku od ispitanih kategorija, kao i o namernim i nenamernim greškama pri deklarisanju, o flagrantnom kršenju pravilnika o deklarisanju, o zavođenju i koketiranju sa potrošačima kao i o konkretnim proizvođačima, biće prezentovani na drugom po redu međunarodnom savetovanju „Hrana, ishrana & zdravlje II”, koji će se održati 24. oktobra u hotelu Falkensteiner u Belgradu a koje je posvećeno novom pravilniku o aditivima u našoj zemlji i važećim pravilnicima o deklarisanju proizvoda u Srbiji, Hrvatskoj i Evropskoj Uniji .

Comments are closed.