Edukina Biblioteka “Pedagoška raskršća”

Izdavačka kuća  „Eduka“, jedan od najtraženijih izdavača udžbenika za sve nivoe obrazovanja,  pokrenula je biblioteku “Pedagoška raskršća koja prvi put na srpskom jeziku predstavlja  ključna dela iz oblasti primenjene pedagogije i filozofije obrazovanja. „Eduka“ će u okviru  biblioteke “Pedagoška raskršća“  u narednom periodu predstaviti edicije sa najvrednijim naslovima iz oblasti primenjene pedagogije i filozofije obrazovanja u svetu i kod nas.

“Potreba za ovakvom bibliotekom  u našoj zemlji postoji već duže vreme. „Eduka“ nastoji da pruži svoj doprinos rešavanju problema vaspitanja i obrazovanja koji postoje već duze vreme u našem društvu, a sa kojima se podjednako susreću porodica, škola i društvo u celini.  Očekuje se da će planirani naslovi u izdanju biblioteke “Pedagoška raskršća“  podsticajno delovati na širok krug onih koji se bave vaspitanjem i obrazovanjem – da tekovine savremene nauke i prakse lakše primene i usvoje. Polazeći od toga da su sredstva rada ono što određuje tehnologiju svakog, pa i pedagoškog rada, udžbenik se može shvatiti kao osnovno sredstvo nastave i učenja. U IK „Eduka“, koja je specijalizovana pre svega za izdavanje udžbenika, postoji uverenje da će biblioteka Pedagoška raskršća pomoći u daljem traganju za rešenjima izrade što kvalitetnijih udžbenika kao, još uvek, ključnih izvora znanja u školskom uzrastu” – kaže Nataša Filipović, odgovorna urednica IK „Eduka“.

Autori dela primenjene pedagogije vodeći su filozofi obrazovanja, psihijatri, psihoterapeuti, psiholozi, pedagozi i nastavnici.

Odabrani naslovi u Edukinoj pedagoškoj ediciji tiču se brojnih pitanja kao što su: kako pomoći deci s problematičnim ponašanjem, kako planirati i sprovoditi individualizovani obrazovno-vaspitni rad sa decom koja imaju smetnje u razvoju (kako organizovati i realizovati diferenciranu nastavu u inkluzivnoj školi); koja saznanja o funkcionisanju ljudskog mozga treba da imaju svi oni koji se bave vaspitanjem  i obrazovanjem dece; koje su kompetencije u pedagoškim odnosima; kako u nesigurnom svetu odgajati sigurno (samosvesno, samopouzdano, saosećajno, zdravo) dete; koja iskustva podstiču razvoj inteligencije i zdravih emocija kod male dece; kako da naučimo dete da razmišlja… ali i šta mi, odrasli, možemo da naučimo od dece!

Među knjigama iz primenjene pedagogije naći će se bestseleri dr Stenlija Grinspena, Sigurno dete i Razvoj zdravog uma; Kako pomoći deci s problematičnim ponašanjem Fintana O Rigana, Kako da kažete ne mirne savesti Jespera Jula; knjiga Naomi Aldort Šta možemo da naučimo od dece, kao i drugi naslovi koji pokrivaju različite aspekte rada i uspostavljanja odnosa sa decom. Poseban deo ove edicije čine izdanja posvećena inkluzivnoj nastavi i problemu inkluzije uopšte. Prvi takav, više nego koristan, priručnik jeste Diferencirana nastava u inkluzivnoj školi autorke Đurđice Ivančić. U ediciji će biti objavljeni i naslovi: K. DŽ. Simister − Naučite svoje dete da razmišlja, Erik Jensen − Podučavanje sa mozgom na umu, Oliver Hehler − Pedagoško savetovanje.

U okviru edicije koja se bavi filozofijom obrazovanja, biće objavljena tri ekskluzivna naslova iz oblasti kritičke pedagogije, koja su od opštedruštvenog interesa i značaja pre nego uskostručni naučni radovi. Prevod knjige O kritičkoj pedagogiji Anrija Žirua, dve kapitalne knjige Pitera Meklarena, jednog od najkontroverznijih savremenih američkih intelektualaca: Če Gevara, Paulo Freire i pedagogija revolicije i Život u školama, knjiga koja zaslužuje atribut savremenog klasika kada je filozofija obrazovanja u pitanju, ali i zanimljivo delo dvojice autora iz susedne Hrvatske, Petra Jandrića i Damira Borasa: Kritičko e-obrazovanje, koje problematizuje važnu temu mesta obrazovanja u razvoju informacionog društva.

Comments are closed.