Odnosi sa medijima / Radionica – Deklarisanje prehrambenih proizvoda i suplemenata za EU i SRB tržište

Usaglašavanje zakonodavstva Srbije sa zakonima i propisima EU koji se odnose na bezbednost hrane, a koje je potrebno uraditi do kraja tekuće godine, bila je  tema radionice Deklarisanje prehrambenih proizvoda i suplemenata za EU i SRB koju Ihis Nutricionizam, članica Ihis Naučno-tehnološkog parka, organizovala za proizvođače, izvoznike i uvoznike prehrambenih proizvoda i suplemenata, državne organe, istraživače i sve  koji su odgovorni za deklarisanje proizvoda.

Pored usvojenog Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju, obrađen je i Pravilnik o prehrambenim i zdravstvenim izjavama koji tek treba da se usvoji početkom 2014. godine.

„Nakon otvaranja pregovora o pristupanju Srbije EU, početkom februara je završena prva faza eksplanatornog skrininga, analitičkog pregleda zakonodavstva za Poglavlje 12 u pregovorima Srbije i EU koje se odnosi na bezbednost hrane, fitosanitarne i veterinarske politike. Do kraja 2014. Srbija treba da primeni sve ono što Evropska komisija očekuje kad je reč o bezbednosti hrane i o svemu tome će u drugoj fazi skrininga i obavestiti komisiju. Izmena je mnogo, jer Poglavlje 12 – poglavlje Bezbednosti hrane je najobimniji deo poljoprivrednog sektora koji treba usaglasiti sa propisima EU“, kaže dr Danica Zarić, direktorka IHIS Nutricionizma, članica radne grupe za izradu pravilnika o prehrambenim i zdravstvenim izjavama.

Na Radionici je  bilo reči i o novim pravilnicima i izmenama koje proizvođači, uvoznici i izvoznici prehrambenih proizvoda i suplemenata treba da, nakon usvajanja, primene na svojim deklaracijama do isteka prelaznog perioda – do marta 2015.

“Neophodno je revidiranje novog pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju koji je usvojen krajem prošle godine i njegovo potpuno usaglašavanje sa EU. U tom svetlu promena donosi se i pravilnik o prehrambenim i zdravstvenim izjavama, čije se usvajanje očekuje posle izbora” dodaje dr Danica Zarić.

Dr Lea Pollak iz Zavoda za javno zdravstvo Hrvatske, na Radionici je iznela detaljan pregled zakonodavstva Republike Hrvatske i na primerima pokazala dobre i loše navedene prehrambene i zdravstvene izjave. Ona ističe da se  nakon ulaska Republike Hrvatske u EU, celokupno zakonodavstvo Hrvatske konačno moralo uskladiti s važećim propisima Europske unije.

Pre ulaska Hrvatske u EU, celokupno zakonodavstvo bilo je regulisano na nacionalnom nivou. Budući da su na snazi Uredba Komisije o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama 1924/2006 i Uredba o informisanju 1169/2011, obveza industrije je usklađivanje deklaracija i samog sastava proizvoda, te odgovarajuće  oglašavanje proizvoda koji se stavljaju na tržište, s važećom regulativom. Isticanje zdravstvenih tvrdnji takođe mora biti odgovarajuće prema Uredbi 432/2012, čime bi potrošač imao dovoljno informacija i ne bi bio zavaran o stvarnom delovanju aktivnih sastojaka proizvoda na organizam“ ističe Pollak.

Predavači na Radionici, pored dr Danice Zarić, bili su Prof. dr Ivan Stanković, Farmaceutski fakultet u Beogradu, dr Lea Pollak,  Zavod za javno zdravstvo Zagreb, Branislav Raketić, Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede  Republike Srbije, koji su pojasnili  regulative koje su stupile na snagu u Evropskoj Uniji (1169/2011 i 1924/2006;) i nove srpske pravilnike (Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane kao i novi Pravilnik o prehrambenim i zdravstvenim izjavama, koji će biti uskoro objavljen.)

Comments are closed.