Odnosi sa medijima / Usaglašavanje propisa o bezbednosti hrane do kraja 2014.

Usaglašavanje zakonodavstva Srbije sa zakonima i propisima EU koji se odnose na bezbednost hrane, a koje je potrebno uraditi do kraja tekuće godine, jedna je od tema radionice Odgovori na pitanja o novoj domaćoj i EU regulativi za hranu i suplemente, koju Ihis Nutricionizam, članica Ihis Naučno-tehnološkog parka, organizuje u utorak, 20. maja 2014. godine u Hotelu M u Beogradu.

“Neophodno je revidiranje novog pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju koji je usvojen krajem prošle godine i njegovo potpuno usaglašavanje sa EU. U tom svetlu promena donosi se i pravilnik o prehrambenim i zdravstvenim izjavama, čije se usvajanje očekuje. Domaći izvoznici prehrambenih proizvoda i suplemenata moraju na svojim EU deklaracijama da apliciraju tri najbitnije regulative EU: 1924/2006, 432/2012 i 1169/2011 ukoliko žele da izvoze u EU. Već sada je domaćim izvoznicima onemogućen izvoz za proizvode sa rokom trajanja posle decembra 2014. i oni ne smeju  dozvoliti da im zbog loše napisane deklaracije, proizvod bude nekonkurentan na zahtevnom evropskom tržištu.” kaže dr Danica Zarić, direktorka IHIS Nutricionizma, član radne grupe za izradu pravilnika o prehrambenim i zdravstvenim izjavama.

Predavači na Radionici, dr Danica Zarić, mr Branislav Raketić Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Prof. dr Ivan Stanković – Farmaceutski fakultet u Beogradu, mr Raša Milanov i Mirjana Veljković Ministarstvo zdravlja Srbije, dr Lea Pollak – Zavod za javno zdravstvo – Zagreb, su učesnike upoznali sa  novim pravilnicima i izmenama koje proizvođači, uvoznici i izvoznici prehrambenih proizvoda i suplemenata treba, nakon usvajanja, da primene na svojim deklaracijama pre isteka prelaznog perioda – marta 2015.

Comments are closed.