UPKS / Privrednici podržavaju preduzetništvo kao ključ održivog razvoja

Udruženje poslovnih konsultanata Srbije (UPKS) uputiće inicijativu Ministarstvu finansija Vlade republike Srbije da formira poseban fond – račun za oporavak preduzetničkih radnji, malih i srednjih preduzeća u poplavljenim područjima, kako bi privrednici sa teritorije Srbije i inostranstva svojim donacijama mogli da podrže preduzetništvo čiji je oporavak preduslov za opstanak i održiv razvoj opština i gradova koji su pogođeni katastrofalnim poplavama.  Istovremeno, Udruženje poslovnih konsultanata Srbije stavlja se na raspolaganje ministarstvu za razradu kriterijuma, pravila i kontrolu trošenja novca i poziva i druga poslovna udruženja da se priključe ovoj inicijativi.

Humanitarna pomoć je neophodna u ovom trenutku, u koju smo se zajedno sa In Centrom priključili i prosledili potrebne stvari i robu ugroženima preko Crvenog krsta.  Međutim, iz iskustva znamo da je nužno da se odmah pokrenemo kako bi se obnovila radna mesta, oporavila privredna aktivnost i ponovo pokrenulo i razvilo preduzetništvo. Sredstva koja bi se uplaćivala u ovaj fond bila bi namenjena podršci saniranja i oporavku privrednih društava i preduzetničkih radnji koje su pretrpele štetu u poplavama.

Pokretanjem poslovne aktivnosti ljudima će biti omogućeno da se što pre vrate na svoja radna mesta i stvore održiv život u poplavljenim područjima, a samim tim će im pružiti stvarnu šansu da se oporave, preuzmu brigu o svojim porodicama i doprinesu razvoju svog kraja i privrede Srbije.

UPKS, u pismu koje će  uputiti  Ministarstvu finansija,  insistira da dotok sredstava, kriterijume za podršku, pravila i kontrolu trošenja zajednički osmisle i vode  nadležno Ministarstvo za privredu i poslovna zajednica koja će najviše i ulagati na ovaj račun.

Comments are closed.