Odnosi s javnošću / Otvoren Rudarsko-geološki forum u rudniku Sase u Srebrenici

U Rudniku olova i cinka “Sase” u Srebrenici otvoren je Rudarsko-geološki forum u četvrtak (14. maja 2015. godine), prvi u BiH posle raspada Jugoslavije, na kome će stručnjaci razmotriti rezultate koncesija, potrebne investicije i pravce razvoja rudarstva, kao jedne od perspektivnih privrednih grana u regionu.

Forum je otvorio ministar industrije, enegetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, a organizator je firma “Gross”, koja upravlja rudnikom “Sase”. Većinski vlasnik ove firme je britanska kompanija “Mineco Limited”.

- Ovo je prilika da se svi eminentni stručnjaci iz oblasti rudarstva i geologije na jednom mestu nađu i tokom tri radionice obave konsulatacije i razmene iskustva – izjavio je novinarima direktor britanske firme “Mineco” Bojan Popović. On je istakao da “Gross” i “Mineco” i na ovaj način žele da doprinosu razvoju rudarstva, ne samo u svojim rudnicima, već i šire, u celom regionu. Rudnik “Sase” jeste najveći rudnik sa podzemnom eksploatacijom u BIH u koji “Mineco” ulaže već 10 godina, a koji sada postiže izvanredne rezultate, kazao je Popović.

Na otvaranju Foruma, britanski amabasador u BiH Edvard Ferguson je kazao da je od dolaska u BiH prošle godine bio usmeren na stvaranje, a zatim i na primenu nove strategije EU za BIH, te da je zbog toga stalno isticao potrebu za ekonomskim reformama koje olakšavaju poslovanje i investiranje u privatni sektor. Zadovoljstvo je videti na ovom primeru kako britanski investitor “Mineco” odličnim menadžmentom postiže uspeh na terenu – kazao je Ferguson, dodajući da “Mineco” trenutno ulaže 4,5 mil USD samo u povećanje proizvodnje u rudniku “Sase”. Prema njegovim rečima, rad kompanije “Mineco” u rudnicima u BiH doprineo je tome da Ujedinjeno Kraljevstvo prošlu godinu završi kao drugi najveći investitor u BiH nakon Rusije.

Đokić je, otvarajući Forum, pohvalio britanski “Mineco” za ulaganja i razvoj rudarstva u RS. – Imamo velike neiskorišćene mineralne resurse i veliki potencijal za razvoj rudarstva u RS, zbog čega će Vlada nastaviti da podržava ovakve investicije – kazao je Đokić. Prema njegovim rečima, Forum je prilika da stručnjaci razmene iskustva koja će pomoći unapređenju sektora rudarstva i razvoju strategije u ovoj oblasti.

Direktor operacija “Mineco” Dominik Roberts izjavio je da ta kompanija namerava da nastavi ulaganja u BiH i u Srbiji, jer je to područje bogato mineralnim resursima i obojenim metalima. Prema njegovim rečima, u svim rudnicima ove kompanije koristi se najsavremenija tehnologija, a sva ulaganja prate i investicije u zaštitu životne sredine, po najvišim evropskim standardima.

Osim što je većinski vlasnik rudnika “Sase”, “Mineco” u BiH radi na osposobljavanju rudnika olova u Olovu u Federaciji BIH, a u Novom Goraždu trenutno ulaže u istraživanja nalazišta antimona.

Comments are closed.