Svetlana Đurđević – Lukić (1963-2016)/ Komemoracija i sahrana

Komemoracija povodom iznenadne smrti Svetlane Đurđević Lukić, direktorke i jedne od osnivača CENTRA za istraživanje javnih politika, biće održana u sredu, 28. septembra 2016. u 10.45h, u prostorijama CENTRA (Makedonska 21​/V).

Svetlana Đurđević Lukić biće sahranjena istog dana, u sredu, u 13.00h, na Novom bežanijskom groblju.

Svetlana Đurđević Lukić biće sahranjena istog dana, u sredu, u 13.00h, na Novom bežanijskom groblju.

Direktorka CENTRA Svetlana Đurđević Lukić, uvažena analitičarka i ekspertkinja za američku spoljnu politiku, ljudsku bezbednost i bezbednosne politike, tragično je preminula u 53 godini. Svetlana je bila i zapaženo ime srpskog novinarstva tokom 1990tih.

Vodila je brojne projekte, sa naročitim interesovanjem za one koji osvetljavaju najbitnije bezbednosne probleme kako svih građana, tako i različitih društvenih grupa u Srbiji – mladih, Roma, LGBT i žena. Objavljivala je  radove kao što su monografije i prilozi u raznim zbornicima i časopisima.

Pre osnivanja CENTRA za istraživanje javnih politika Svetlana je radila kao istraživačica i savetnica pri Odeljenju za međunarodni razvoj London School of Economics (LSE) u Londonu; Institutu za spoljnu politiku u Filadelfiji, SAD; Centru za kontrolu pešadijskog oružja u Jugoistočnoj Evropi (SEESAC) i Misiji OEBS u Beogradu. Bila je takođe angažovana na nekoliko projekata Ministarstva nauke, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane RS, a kao istraživačica i saradnica u Institutu za međunarodnu politiku i privredu, te Institutu za strategijska istraživanja i Institutu Vinča.

Magistrirala je politiku, bezbednost i integracije na University College London, a usavršavala se na Kolumbija univerzitetu u Njujorku i Univerzitetu Oksford. Diplomirala je Filozofskom fakultetu u Beogradu, na odeljenju za istoriju.

U sredu, na dan kada će biti sahranjena, trebalo je da brani doktorsku tezu na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, pod naslovom “Uloga Ujedinjenih nacija u izgradnji mira: Slučaj istočni Timor”.

Svetlanin odlazak je veliki lični i profesionalni gubitak ne samo za CENTAR i njegove saradnike, već  i  širu javnost u Srbiji.  Svetlana ostavlja za sobom muža i dvoje dece, kao i brojne bliske prijatelje.

Comments are closed.