Zojin rukopis / Ulja na platnu Zoje Jovanov u maniru hiperrealizma

„Zojin rukopis“ naziv je samostalne izložbe poznate beogradske novinarke Zoje Jovanov, koja je  otvorena u ponedeljak 20. novembra 2017. godine u Maloj galeriji ULUPUDS-a, Uzun Mirkova 12.

Autorka se na izložbi pod simboličnim nazivom Zojin rukopis predstavlja radovima nastalim u prethodne tri godine. Njeno stvaralaštvo zasniva se na tehnici slikanja uljem na platnu u maniru  hiperrealizma za koji mnogi tvrde da je  najteži pravac u slikarstvu.

„Stvaram isključivo ulja na platnu, što nije jednostavno i zahteva mnogo vremena. Potrebno je da se osuši jedan sloj boje, da bi se naslikao sledeći. Dok radim na slici svakodnevno pravim fotografije, dokumentujem proces i faze  nastajanja  dela. Opčinjena sam detaljima i često  u jednoj ruci držim lupu, dok drugom slikam kako bih uhvatila svaki detalj koji je meni važan,  bez obzira koliko je sitan i tanan“  – kaže Zoja Jovanov.

Razuđena tematska paleta potvrđuje široka interesovanja i bogat autorkin unutrašnji život. Tri likovna elementa, boja, prostor i oblik, međusobno zavise i čine celinu i ravnotežu. Od mrtvih priroda, preko pejzažnih iskaza do portreta, gotovo svako njeno delo zaslužuje dublju psihološku analizu posmatraču govori svoju priču.

Mrtve prirode, korpe sa voćem, grožđem, jabukama ili drugim predmetima na stolu, odišu duhom renesanse. Portreti pokazuju slikarsku veštinu autorke, stepen tehničke dovršenosti svakog portreta doveden je do savršenstva, a sličnost sa modelom gotovo je fotografska.

Biografija: Zoja Jovanov je rođena 1949. godine u Zrenjaninu.  Studirala Fakultet političkih nauka i Prirodno matematički fakultet u Beogradu u kome živi od 1968. godine. Radni vek je provela kao ekonomsko pero i urednica u uglednim medijima- Rad, Danas, Dnevni telegraf, Republika, agencija FoNet, Reporter, Vreme…  Slikarstvo je njena velika ljubav od ranog detinjstva I večiti uzori su joj stari majstori.

Zainteresovani posetioci imaće priliku da izložene radove vide do 28. novembra.

Comments are closed.