MINECO / Rekordna proizvodnja Rudnika Gross u 2017. i nova ulaganja u 2018.

Rudnik olova i cinka “Gross” PJ Srebrenica zabeležio je rekordnu proizvodnju rude u 2017. godini i za 4,5 odsto premašio plan, pokazuje godišnji izveštaj o poslovanju Rudnika, u kome je planirano i značajno povećanje ulaganja za 2018.

U toku 2017. proizvedeno je 347.000 t rovne rude, što je postignuto, između ostalog, i investicionim ulaganjima u vrednosti od oko 1.743.900 EUR.

Pored redovnih aktivnosti, posebno bitan segment bio je rad na izradi istražnih hodnika i istražnih bušotina u jami i na površini, na osnovu kojih su dokazane dodatne rudne rezerve u visini godišnje proizvodnje.

U Rudniku je u prošloj godini na ležištu „Vitlovac“ otvoren i novi istražno pripremni hodnik „Iva“, koji je izuzetno značajan za budućnost Rudnika i kontinuitet proizvodnih aktivnosti na novim ležištima.

U toku 2018. godine Rudnik planira da udvostruči investiciona ulaganja, pre svega u opremu, objekte i u projektnu dokumentaciju, kao i u rudarsko-pripremne radove.

Cilj ovih ulaganja u tekućoj godini je da se ukupna proizvodnja održi na nivou od 345.000 t rovne rude, da se izradi hodnik po rudi u reviru „Vitlovac“, zatim da se pripremaju novi otkopni blokovi kako bi se obezbedio kontinuitet proizvodnje u dužem periodu.

U Rudniku Gross trenutno radi 516 ljudi, a kao i u svim prethodnim godinama, svi njihovi lični dohoci, porezi, doprinosi i beneficirani radni staž su u celini i na vreme isplaćeni. U toku 2017. zaposleno je ukupno 29 novih radnika.

Preduzeće Gross d.o.o, u većinskom vlasništvu britanske kompanije Mineco, u prethodnom periodu je ulagao u rekultivaciju flotacijskog odlagališta. Kako je to stalan proces, i u 2017. godini se radilo na rekultivaciji degradiranog zemljišta, pa je na površini od 4.000 m2 upotrebljeno 1.000 m³ zemlje, 30 m³ stajskog đubriva sa vlastite ekonomije, 300 kg veštačkog đubriva, a zasejano je 400 kg travne smeše i 100 kg trine. Plan je da se rekultivacija nastavi dok se ne rekultiviše i ozeleni obod čitavom dužinom hidro-evakuacionog kanala. Takođe je formiran zasad kupine, a urađena je i priprema plasteničkog zemljišta za sejanje povrća.

Pored Rudnika olova i cinka PJ Srebrenica u okviru preduzeća Gross d.o.o, čiji je većinski vlasnik britanska kompanija Mineco Limited, u Bosni i Hercegovini ta kompanija sprovodi istražne radove u starom rudniku antimona kod Novog Goražda, u toku 2017. pokrenuta je proizvodnja i u rudniku ceruzita kod Olova. U Čelebićima kod Foče su uspešno završeni istražni radovi i overen je elaborat o rudnim rezervama. Takođe, sa svojim partnerima Mineco upravlja rudnicima olova i cinka u Srbiji – Rudnikom kod Gornjeg Milanovca i Velikim Majdanom kod Ljubovije, a kod Bosilegrada je pokrenuta pilot proizvodnja rudnika Bosil-Metal.

https://beta.rs/ekonomija/ekonomija-region/86001-rekordna-proizvodnja-rudnika-gross-u-2017-i-nova-ulaganja-u-2018

Comments are closed.