Orban i Žemberi presekli vrpcu – Svečano otvorena Fudbalska akademija TSC u Bačkoj Topoli

Fudbalska akademije TSC u Bačkoj Topoli otvorena je danas svečanošću u kompleksu Akademije, gde su vrpcu zajedno presekli mađarski premijer Viktor Orban i predsednik Fudbalskog kluba TSC Janoš Žemberi.

Ceremoniji otvaranja na kojoj su govorili Orban i Žemberi, prisustvovala je delegacija Fudbalskog saveza Mađarske koja je donirala sredstva za izgradnju Akademije, delegacija Fudbalskog saveza Srbije, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, i više od 100 zvanica iz pokrajinske i gradske uprave, kao i iz sveta sporta, posebno fudbala.

Pred zvanicama i okupljenim ljubiteljima fudbala iz Bačke Topole, Žemberi je pozdravio mađarskog premijera Viktora Orbana i zahvalio Mađarskoj što je prepoznala ideju da se u Bačkoj Topoli izgradi savremeni sportski objekat posvećen fudbalu.

“Mađarska nam je pružila nesebičnu podršku, kako finansijsku tako i stručnu, pa je zahvaljujući tome omogućeno da ovaj naš veliki san bude i ostvaren”, rekao je Žemberi na otvaranju Akademije, ispred glavne zgrade.

Premijer Mađarske Viktor Orban poručio je da je sport zajednički jezik cele srednje Evrope. “Sport nas spaja, posebno Mađare i Srbe. I to jeste prirodno ali nije uobičajeno. Ima mnogo stvari koje su nas u prošlosti razdvajale, ali danas duvaju drugi vetrovi koji pomažu onima koji sarađuju”, kazao je Orban.

“Srbija i Mađarska odabrale su zajedništvo u politici, ekonomiji, kulturi i sportu. Hvala na tome predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću”, dodao je Orban.

On je istakao da veruje da je ulaganje u Fudbalsku akademiju TSC samo jedno u nizu investicija u sport, koja će doprineti tome da fudbal u celoj srednjoj Evropi napreduje.

Mađarski premijer je napomenuo i da se pripadnici njegove generacije sećaju Srbije osamdesetih godina prošlog veka, kada se u njoj živelo bolje nego u Mađarskoj. “Siguran sam danas da ćemo Srbiju videti na vrhu i više vrhova… Onaj kome je trenutno bolje treba da deli. Sada je to Mađarska i zato smo obezbedili veći deo i ove investicije. To je investicija u decu, jer samo ako imamo zdravu decu imamo budućnost”, rekao je Orban pred višestotina građana i zvanica.

Na kraju govora Orban je poručio mladim fudbalerima koji će proći školu ove akademije: “Dragi mladi, budite pošteni, hrabri i jaki. Istričite svoj krug, kada bude došlo vreme ne zaboravite da vratite ono što je uloženo u vas”.

Žemberi je još istakao da Akademija ima ogroman značaj ne samo za sport, već i za društveno-ekonomski razvoj. “Naš klub se danas u 14 podcentara bavi sa 1.500 dece. Verujemo čvrsto da fudbal približava i spaja ljude i zajednice, a mladima daje cilj, samopouzdanje i razlog da budu ponosni na sebe, na svoje saradnike i zajednicu uopšte”, dodao je Žemberi.

Fudbalska akademija TSC koja je danas svečano otvorena u sastavu ima glavnu zgradu sa svim neophodnim sadržajima za smeštaj i rad sa mladim fudbalerima, kao i četiri fudbalska terena iza glavne zgrade. Na jednom od tih terena danas se igra utakmica za treće mesto i finale Međunarodnog omladinskog turnira TSC CUP, na kojoj pobediku pehar uručuje Orban.

Fudbalska akademija u Bačkoj Topoli razvija se zahvaljujući donaciji Fudbalskog saveza Mađarske, u početnom iznosu od 9,5 miliona evra.

Akademija u Bačkoj Topoli opremnjena je za smeštaj i ishranu 40 fudbalera po smeni, kao i svim pratećim sadržajima poput teretane, saune, soba za merenje opterećenja igrača. Odmah uz zgradu su četiri pomoćna terena, od kojih su tri sa veštačkom travom, a jedan će tokom zime biti pokriven.

Projekat Akademije obuhvata i izgradnju centralnog terena na mestu starog stadiona u Bačkoj Topoli i ti radovi su u toku.

TSC Bačka Topola, kome je ova donacija pripala, 2013. godine je proslavio 100. rođendan. Generalni sponzor udruženja je kompanija „SAT-TRAKT” DOO iz Bačke Topole, čiji je vlasnik Janoš Žemberi. Klub se trenutno takmiči u Prvoj ligi Srbije, a do završetka stadiona u Bačkoj Topli domaće utakmice igraće na stadionu u Senti.

U klubu su ponikli i igrali mnogi fudbaleri, među kojima su Laslo Lerinc, Zvezdan Terzić, Zlatko Krmpotić, Nikola Žigić, Andrija Kaluđerović, kao i sadašnji reprezentativac Srbije Dušan Tadić.

Comments are closed.