Hristov consulting o jeziku medija na Savetovanju javnih beležnika

Javni beležnici Srbije održali su tokom vikenda, 14. i 15. decembra, na Kopaoniku, Četvrto godišnje savetovanje, na kome su diskutovali o ujednačavanju javnobeležničke prakse, njihovoj ulozi u poreskom postupku, kao i o izdavanjima i upotrebi elektronskih dokumenata.

U okviru savetovanja, konsultanti Hristov consulting, koji sarađuju sa Javnobeležničkom komorom od juna 2018, održali su prezentaciju o rezultatima dosadašnjeg rada, kao i o jeziku medija i upotrebi stručne pravne terminologije u medijima.

“Od kada sarađujemo sa JKS, zajednički je i u rokovima medija, odgovoreno na više od 40 novinarskih zahteva, a kreirano je i distribuirano 15 saopštenja za medije o aktivnostima JKS i javnih beležnika”, rekla je konsultantkinja Hristov consultinga Gordana Lazarević.

Ona je dodala da je Hristov consulting od novinara koji prate rad JKS dobio povratne informacije da su zadovoljni saradnjom sa JKS, da dobijaju pravovremene i precizne informacije i da ne izbegavaju ni jedno pitanje.

Novinari su, ipak, konstatovali da su odgovori ponekad bili komplikovani ili preopširni, što je bila i motivacija Hristov consultinga da se na savetovanju posveti pitanju jezika u medijima i upotrebi stručne terminologije, odnosno ograničavanju ili objašnjavanju stručnih izraza.

Govorilo se i o razlikama u jezičkom stilu u zavisnosti od vrste medija, kao i o najboljim načinima da se izbegnu sve nedoumice bilo novinara, bilo široke javnosti, koja prati medije.

Comments are closed.