JKS: Obustavlјaju se overe potpisa i raspravlјanja zaostavštine, osim u hitnim slučajevima, solemnizacije uz razmak od najmanje jednog sata

Sve javnobeležničke kancelarije u Srbiji radiće od danas u izmenjenom režimu, sa smanjenim obimom posla i prometa stranaka, u skladu sa preporukama ministra pravde Republike Srbije za vreme vanrednog stanja zbog epidemiološke situacije u zemlјi.

Javnobeležničke kancelarije nastaviće da rade svakog radnog dana od 9 do 17 sati, ali uz obustavu overa potpisa, rukopisa i prepisa osim u naročito hitnim i opravdanim situacijama. U takvim situacijama, neophodno je da stranke elektronskom ili redovnom poštom dostave javnobeležničkoj kancelariji obrazložen zahtev za hitno obavlјanje ove službene radnje.

Javni beležnici nastaviće da obavlјaju službene radnje solemnizacije ugovora, sačinjavanje javnobeležničkih zapisa i javnobeležničkih zapisnika, ukoliko stranke nisu u kategoriji lica pod posebnom zaštitom.

Preporučeno je svim kancelarijama da obavlјanje ovih poslova sa strankama zakazuju u razmaku od najmanje sat vremena, da potrebnu dokumentaciju primaju, kada je god to moguće, elektronskom poštom, kao i da dozvole pristup isklјučivo strankama koje učestvuju u postupku.

Za prijem dokumentacije u papirnoj formi, javni beležnici treba da obezbede funkcionisanje jednog šaltera sa kontrolisanim brojem stranaka koje mogu da mu pristupe.

U toku trajanja vanrednog stanja, javni beležnici neće zakazivati ročišta u postupcima sačinjavanja smrtovnica, raspravlјanja zaostavštine i drugim vanparničnim postupcima, koje javnim beležnicima poveravaju sudovi, a u kojima je neophodno učešće stranaka. Takođe, već zakazana ročišta u ovim postupcima biće odložena, osim u predmetima u kojima se zahteva hitno postupanje, a ne ugrožavaju se posebno zaštićene kategorije stanovništva.

U skladu sa preporukama Ministarstva pravde, javni beležnici do dalјeg neće obavlјati službene radnje van javnobeležničkih kancelarija.

Javnobeležnička komora Srbije podseća i da je obavlјanje službene radnje overe potpisa birača za predstojeće republičke, pokrajinske i lokalne izbore, prekinuto nakon proglašenja vanrednog stanja, i da će biti nastavlјeno po donošenju odluke o ukidanju vanrednog stanja.

Javnim beležnicima je preporučeno da prilikom rada sa originalnom dokumentacijom nose zaštitne rukavice, da pojačaju higijenske mere u kancelarijama, da često obavlјaju dezinfekciju radnih površina, kao da i strankama omoguće pranje i dezinfekciju ruku. Stranke koje imaju zakazane termine, javni beležnici po pozivu treba da uvode u kancelariju, kako bi se na što manju meru smanjio rizik i po stranke i po zaposlene u javnobeležničkim kancelarijama.

Uz ove mere, javnim beležnicima je preporučeno da omoguće rad od kuće zaposlenima koji imaju decu mlađu od 12 godina, kao i zaposlenima koji zbog hronične bolesti spadaju u kategoriju stanovništva pod posebnom zaštitom.

Javnobeležnička komora Srbije obaveštavaće blagovremeno i redovno kako javne beležnike, tako i širu javnost, o svim promenama režima rada javnobeležničkih kancelarija dok traje vanredno stanje, kao i nakon toga.

Preporuke ministra pravde za rad javnobeležničkih kancelarija u vreme vanrednog stanja, donete su na osnovu Zakona o javnom beležništvu, Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja, kao i Uredbe o organizovanju rada poslodavca za vreme vanrednog stanja.

Comments are closed.