Skraćeno radno vreme javnih beležnika – od 9.00 do 15.00 sati

Sve javnobeležničke kancelarije u Srbiji rade od danas u režimu skraćenog radnog vremena, od 9 do 15 sati, u skladu sa novim preporukama Ministarstva pravde Republike Srbije u uslovima vanrednog stanja zbog epidemiološke situacije u zemlјi.

Javnobeležničke kancelarije, takođe, nastavljaju da se pridržavaju preporuka koje su donete 17. marta, kada je obustavlјena overa potpisa, rukopisa i prepisa osim u naročito hitnim i opravdanim situacijama. U takvim situacijama, neophodno je da stranke elektronskom ili redovnom poštom dostave javnobeležničkoj kancelariji obrazložen zahtev za hitno obavljanje ove službene radnje.

Javni beležnici nastaviće da obavljaju službene radnje solemnizacije ugovora, sačinjavanje javnobeležničkih zapisa i javnobeležničkih zapisnika, s tim da će ovi poslovi moći da budu obavljeni samo u periodu od 9 do 15 sati.

Kancelarije obavljanje ovih poslova sa strankama zakazuju u razmaku od najmanje sat vremena, a potrebnu dokumentaciju primaju, kada je god to moguće, elektronskom poštom. Pristup javnobeležničkim kancelarijama je omogućen isklјučivo strankama koje učestvuju u postupku.

Za prijem dokumentacije u papirnoj formi, javnobeležničke kancelarije su obezbedile funkcionisanje jednog šaltera sa kontrolisanim brojem stranaka koje mogu da mu pristupe.

U toku trajanja vanrednog stanja, javni beležnici neće zakazivati ročista u postupcima sačinjavanja smrtovnica, raspravlјanja zaostavštine i drugim vanparničnim postupcima, koje javnim beležnicima poveravavaju sudovi, a u kojima je neophodno učešće stranaka. Takođe, već zakazana ročišta u ovim postupcima biće odložena, osim u predmetima u kojima se zahteva hitno postupanje, a ne ugrožavaju se posebno zaštićene kategorije stanovništva.

U skladu sa preporukama Ministarstva pravde, javni beležnici do dalјeg neće obavlјati službene radnje van javnobeležničkih kancelarija, osim u izuzetno hitnim i opravdanim slučajevima.

Javnobeležnička komora Srbije nastaviće da blagovremeno i redovno obaveštava kako javne beležnike, tako i širu javnost, o svim promenama režima rada javnobeležničkih kancelarija dok traje vanredno stanje, kao i nakon toga.

Comments are closed.