Članovi Međunarodnog veća poslovnih konsultanata okupili se po 36. put u Jordanu

Srbija predstavljena na Konferenciji svetskih poslovnih konsultanata

Aman - Članovi Međunarodnog veća poslovnih konsultanata (ICMCI) https://www.cmc-global.org/ iz 47 nacionalnih Instituta koji pokrivaju više od 70 zemalja sveta, okupili su se po 36. put u Amanu, glavnom gradu Jordana, od 11. do 13. oktobra 2023. godine na godišnjoj Skupštini i 10 Međunarodnoj CMC Konferenciji, čiji je cilj doprinos društvenom i ekonomskom razvoju u svetu.

Ovogodišnjoj konferenciji prisustvuje i Aleksandra Hristov, predsednica Udruženja poslovnih konsultanata Srbije i nova članica borda direktora ICMCI. Inače, ICMCI, poznat i kao CMC-Global, ima specijalni konsultativni status kao nevladina organizacija pri Ujedinjenim nacijama.

Najvažnije teme ovogodišnje Skupštine su Etika, koja je važna za razvoj svake profesije, kao i na koji način proces koji prolazi konsultant kako bi postao međunarodno sertifikovan (CMC), utiče na nacionalne Institute i uopšte na profesiju.

CMC sertifikacija  jedina je međunarodno prepoznata za individualne menadžment konsultante i daje se isključivo onima koji zadovoljavaju najviše kriterijume kompetentnosti i profesionalizma u savetovanju klijenata, uz ispunjavanje svih propisanih standarda i Etičkog kodeksa profesije. Udruženje poslovnih konsultanata Srbije (UPKS  https://upks.org.rs/) jedina je organizacija koja ima ovlašćenje da, po međunarodnim standardima, poslovnim konsultantima izdaje CMC sertifikat u Republici Srbiji.

Robert Bodenstein, predsednik Borda direktora ICMCI obratio se skupu sa Izveštajem o rezultatima u 2022.-2023. godini  i aktivnostima koje su preduzete u implementaciji usvojene strategije  organizacije.

Nova strategija CMC-a dozvoljava nacionalnim institutima da integrišu nivo srednjih sertifikata koje konsultanti mogu da dobiju tako što prisustvuju treninzima i programima sertifikacije. ICMCI je takođe kreirao novu verziju ISO 20700.2017 standarda za menadžment konsultante, koja od sada uključuje i globalne trendove kao što su održivost i digitalizacija.

ICMCI planira i da osnuje pravni subjekat koji će se baviti poslovnim aktivnostima i uslugama organizacije. Ovo će omogućiti onima koji volontiraju za ICMCI  da se više fokusiraju na usluge koje imaju dodatnu vrednost, u tome će moći da učestvuje i ima koristi svaka asocijacija, članica  ICMCI.

Veće ICMCI stimuliše i podržava nacionalne institute u nastajanju i doprinosi njihovom razvoju i saradnji. Ta aktivnost značajno doprinosi ubrzanju usvajanja CMC pravila i smernica, kao vrhunskog profesionalnog standarda, za posao menadžment konsultanta širom sveta. Stoga je CMC sertifikat postao jedini međunarodno priznati brend za individualne poslovne savetnike.

Vizija organizacije je da postane lider u razvoju menadžment konsaltinga, kao globalne profesije koja pokreće društveni i ekonomski razvoj. Misija organizacije je kreiranje prepoznatljivosti i uticaja profesije i njenih praktičara na globalnom nivou.

Comments are closed.