Alvarez i Marsal: Visoke kamate značajno pogurale profite banaka i zamaskirale „ne tako dobro“ poslovanje

https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/alvarezmarsal-visoke-kamate-znacajno-pogurale-profite-banaka-i-zamaskirale-ne-tako-dobro-poslovanje

Potreba za optimizacijom marži, troškovi poslovanja, digitalizacija i regulativa vrše pritisak na sektor banaka da ide ka ukrupnjavanju, pa se tako očekuje dalja konsolidacija banaka na tržištima centralne i jugoistočne Evrope, smatra Nikola Avramović, viši direktor za finansijski konsalting u kompaniji Alvarez&Marsal koja posluje u oblasti finansijskog konsaltinga.

Alvarez&Marsal spada u četiri najveće kompanije u svetu u svojoj branši, a prošle godine su bili na trećem mestu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Sada su proširili poslovanje na region jugoistočne Evrope i Srbije.

Avramović je u razgovoru za Novu ekonomiju kazao da je u bankarskom sektoru u jugoistočnoj Evropi i Srbiji „dinamično i perspektivno“ u smislu broja i veličine transakcija koje se odvijaju, ali takođe i na polju kompleksnosti i sofisticiranosti tih transakcija.

„Tržiste jugoistočne Evrope je bilo prilično aktivno poslednjih godina kada su u pitanju transakcije kupoprodaje, spajanja i pripajanja u finansijskom sektoru, a naša očekivanja su da će se trend konsolidacije ovog sektora nastaviti. Zapadne banke, kao dominantni igrači na našem tržištu, nastoje da iskoriste potencijal rasta na tržištima centralne i jugoistočne Evrope, istovremeno tražeći dobre prilike za akviziciju drugih banaka, finansirane velikim rezervama kapitala kojim zapadnoevropske banke trenutno raspolažu“, kazao je Avramović.

Na pitanje da li je A&M napravila listu rizičnih banaka u regionu, on je kazao da je adekvatnost kapitala bankarskog sektora u Srbiji relativno visoka, te da bi bilo „nepravedno označiti neku banku kao visokorizičnu“.

„Treba imati u vidu da je rast kamatnih stopa u poslednjih nekoliko godina značajno ‘pogurao’ profit bankarskog sektora i posledično popravio poslovanje nekih banaka koje nisu bile tako profitabilne prethodnih godina. Iako banke nisu uticale na ove događaje, osetile su značajne benefite rasta kamatnih stopa, što je kod nekih i zamaskiralo ne tako dobro poslovanje. Očekivanja su da će doći do blage korekcije kamatnih stopa, ali ne značajno i ne brzo, već da će se kamatne stope stabilizovati na nekom dugoročno uravnoteženom nivou,“ rekao je Avramović.

A&M naviše zainteresovan za finansijski sektor
Kada su u pitanju sektori za koje bi kompanija A&M bila najviše zainteresovana, Avramović je rekao da kompanija pokriva izuzetno širok spektar industrija i sektora, od realnog, preko finansijskog, do državnog, ali i da je „trenutno je fokus na finansijskom sektoru“, jer u njemu vide „najviše dešavanja“.

„A&M je prepoznao tržište jugoistočne Evrope kao dinamično i perspektivno u smislu broja i veličine transakcija koje se odvijaju, ali takođe i na polju kompleksnosti i sofisticiranosti tih transakcija. Upravo je taj zahtev za sve većom kompleksnošću ono gde A&M moze značajno da pomogne svojim klijentima. Ovaj trend nije rezervisan isključivo za finansijski sektor, već i u realnom sektoru vidimo pojačanu transakcionu aktivnost,“ dodao je Avramović.

Avramović je podsetio da je kompanija A&M je radila restruktuiranje Agrokora, likvidaciju Leman braders, te istragu Laiki banke na Kipru.

Kako je kazao, A&M je sada angažovana od strane švajcarske vlade da pomogne oko prodaje Credit Suisse, druge po veličini švajcarske banke koja je doživela krah prošle godine, preteći da ugrozi ceo finansijski sektor.

„Takođe, angažovani smo da sprovedemo likvidaciju Evergrande, najveće kineske firme za nekretnine. Nadamo se da nećemo imati situacije reskturktuiranja i likvidacije velikih korporacija i sistema u Srbiji, ali ako se to desi, bićemo tu da pomognemo“, rekao je Avramović.

Na pitanje da li će A&M kompanija najviše sarađivati sa državom i stranim kompanijama u Srbiji, s obzirom da je realni sektor mali, a da su privatne investicije znatno manje od javnih, Avramović je istakao da A&M dominantno radi na projektima značajne veličine i kompleksnosti.

„Svakako ne bih izostavio ni domaće kompanije, jer postoji veliki broj onih koje imaju veličinu, regionalnu prisutnost i ambicije za daljim rastom, kojima A&M moze biti savetnik i partner u tom procesu“, dodao je direktor A&M.

S obzirom na to da već „velika četvorka“ (Deloitte, EY, KPMG, and PwC) radi na tržištu Srbije finansijski konsalting, Avramović je dodao da je A&M pre komplementaran sa njima u uslugama koje nude klijentima, ali da nije neuobičajeno i da sarađuju na određenim projektima.

„Alvarez&Marsal je pozicioniran među četiri najveće konsultantske kuće globalno koje se bave menadžmentom, strategijskim i finansijskim konsaltingom, zajedno sa McKinsey, Boston Consulting i Bain. Big4 je dominantno orijentisan na reviziju i poreski konsalting, te njihovi biznis modeli i ovih spomenutih konsultantskih kuća nisu potpuno uporedivi“, rekao je Avramović.

Kompanija A&M posluje više od 40 godina, u više od 30 zemalja sveta.

Iz kompanije su nedavno saopštili da prepoznaju tržišta Srbije i jugoistočne Evrope „kao nov i značajan subjekat u dinamičnom svetu finansijskih usluga“.

Kako su naveli, rast broja velikih kompanija, njihovog kapitala i obima poslovanja, povećao je tražnju za vodećim svetskim ekspertima u oblasti finansijskog savetovanja i naveo kompaniju A&M da svoje poslovanje, posle Amerike i Zapadne Evrope, proširi i na region Balkana, odnosno jugoistočne Evrope.

Comments are closed.